Voorbereiding

Gezondheid

Tijdens een reis door Azië kom je door gebieden waar het qua hygiene niet goed gesteld is. Tevens zijn er virussen en andere gevaren voor je gezondheid die je makkelijk kunt oplopen. Daarom is het van belang om al voor vertrek ha te gaan welke voorzorgsmaatregelen, zoals vaccinaties, je moet treffen. Hieronder heb ik in ieder geval de vaccinaties op een rij gezet die je voor een reis door azie nodig hebt en wij ook gehaald hebben. Neem contact op met jouw lokale GGD voor een persoonlijk advies.

Vaccinaties

Tuberculose
Tuberculose komt overal in de (sub)tropen voor. Mensen kunnen de bacterie die tuberculose veroorzaakt lang bij zich dragen, zonder dat deze klachten hoeft te geven. De bacterie wordt door hoesten van persoon tot persoon overgedragen. Wanneer je langdurig gaat verblijven in een TBC land en veel contact heeft met de lokale bevolking, wordt vaccinatie of controle op besmetting aanbevolen.Controle op besmetting geschiedt door middel van een huidtest (Mantoux). Vooraf aan het geven van een vaccinatie wordt sowieso een Mantoux-controle uitgevoerd. De vaccinatie tegen tuberculose biedt echter geen 100% bescherming tegen TBC infectie.

Er zijn 2 mogelijkheden bescherming door één vaccinatie: de BCG. Deze vaccinatie biedt slechts gedeeltelijke bescherming. Controle op besmetting met tuberculose door middel van een huidtest (Mantoux) vóór en na de reis.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. De ziekte kan enkele weken duren en veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. In veel landen is de kans om deze ziekte op te lopen groot. Daarom wordt bescherming bij bezoek aan veel (sub)tropische landen aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft bescherming gedurende 15 jaar.

Hepatitis A vaccinatie (Avaxim®, Havrix®, Epaxal®): een serie van 2 injecties beschermt gedurende minstens 15 jaar.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Je kunt hepatitis B oplopen via seksueel contact, bloed en niet-steriele medische ingrepen (tandarts etc.). Ook bij het zetten van tatouages, piercings of bij de kapper kan u hepatitis B oplopen. De ziekte komt veel voor in de meeste gebieden in Afrika, Azië, Oost Europa en Latijns Amerika. Het gebruik van condooms biedt een goede bescherming tegen seksuele overdracht van de ziekte. Als je langere tijd in een risicogebied verblijft of een risicovolle leeftijd heeft wordt vaccinatie tegen hepatitis B aanbevolen.

Na een serie van 3 vaccinaties wordt in de meeste gevallen uitgegaan van een levenslange bescherming. NB. voor mensen in medische beroepen gelden andere regels!

Buiktyfus
In gebieden met minder hygiënische omstandigheden moet je rekening houden met mogelijke besmetting met de Salmonellabacterie, die de ziekte buiktyfus veroorzaakt. Ook deze bacterie wordt overgebracht door besmet voedsel of drinkwater. Daarnaast kun je buiktyfus oplopen door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip, eieren of ongekookte melk. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden verdient het aanbeveling je tegen buiktyfus te laten vaccineren.

Eén injectie (Typhim Vi ® of Typherix ®) beschermt 3 jaar. De bescherming tegen het krijgen van buiktyfus is niet 100%.

Cholera
Cholera is een ziekte veroorzaakt door een bacterie. ernstige cholera wordt gekenmerkt door waterige diarree en uitdroging. Het risico een ernstige vorm van cholera op te lopen in landen waar deze ziekte voorkomt, is voor reizigers praktisch te verwaarlozen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een geringe en kortdurende bescherming tegen cholera. Daarom is het niet nodig reizigers tegen cholera te vaccineren. Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kunt u cholera voorkomen.Choleravaccinatie wordt in Nederland niet meer gegeven. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.

Tetanus
Tetanus komt overal ter wereld voor. U kunt de ziekte oplopen als straatvuil, aarde, mest of stof in een wond komt. Wanneer deze bacterie in een wond komt, kan deze gifstoffen gaan uitscheiden, waardoor in het hele lichaam ernstige spierkrampen kunnen optreden. Als ook de ademhalingsspieren worden aangedaan kan men aan deze ziekte overlijden. Een revaccinatie tegen tetanus iedere tien jaar wordt aangeraden.

Dengue (knokkelkoorts)
In verstedelijkte gebieden in veel tropische landen komt deze door muggen overgedragen virusziekte voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling. Het is dus van belang dat u zich beschermt tegen muggenbeten. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Men dient zich dan ook overdag in te smeren met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust dient men een muskietennet te gebruiken.

Malaria
Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnendringen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Doorgaans worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel. Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria. je kunt malaria voorkomen door anti-muggenmaatregelen te nemen en/of door malaria-middelen te slikken.

Zorg voor jezelf!

Bescherming tegen muggenbeten.
Muggen die malaria en Japanse encefalitis overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue en gele koorts overbrengen steken overdag. Dit betekent dat je je in landen waar beide ziektes voorkomen 24 uur per dag moet beschermen.
je kunt je tegen muggenbeten beschermen door de volgende maatregelen te nemen:
1. Draag bedekkende kleding (lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken).
2. Bescherm onbedekte lichaamsdelen (gezicht, handen en enkels) met insectenwerende middelen. Middelen met diethyltoluamide (DEET) zijn het meest effectief. Er zijn diverse merken in de handel.;
3. Gebruik een muskietennet, liefst een geïmpregneerd net. Het net moet tenminste elk half jaar, of na wassen, opnieuw geïmpregneerd worden.
Een geïmpregneerd net wordt speciaal aanbevolen bij:

1. bezoek aan gebieden met resistente malaria tropica,
2. bij kwetsbare reizigers (zwangeren, kinderen, e.a.),
3. bij personen die reizen onder primitieve omstandigheden,
4. bij langverblijvers.

Links

www.lcr.nl
Landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering van de GGD, over vaccinaties, anti-malariamaatregelen en het laatste nieuws over epidemieën.

www.ggd.nl
Informatie over vaccinaties via de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’s).

www.gezondopreis.nl &  www.vakantieboekje.nl
Algemene informatie over gezond reizen.

www.tropenzorg.nl
Voor alle informatie over reizen en gezondheid.

www.malaria.nl
Informatie over malaria.

www.travelsafe-healthcare.com
Informatie over veilig en gezond reizen.

www.travelhealthclinic.nl
Reizigersinformatie en vaccinaties.

www.soa.nl
Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

www.dereisdokter.nl
Voor vaccinatieadvies en het maken van afspraken in één van de zeven vestigingen.

www.careplus.nl
Algemene informatie over gezond op reis en checklists.

www.tropencentrum.nl
Polikliniek tropische ziekten, reisadvisering en tropenkeuringen.

www.travelclinic.com
Travel clinic Havenziekenhuis Rotterdam.

 

 

 

Wie zijn wij, Hoe komen we tot deze reis en wat zijn onze voorbereidingen. De hoofdpagina en ons reisverslag waar gaat de reis naar toe en wat zijn moeten we zien en doen! Een kleine collectie gemaakte foto's Plaats je opmerkingen, vragen of gewoon een leuke groet in ons gastenboek Hoe kom je in contact met ons!