Voorbereiding

Financiën

Een reis zoals deze doe je niet zomaar. In ieder geval niet als je daarnaast normale 9-5 job hebt en een huishouden. De Financiën hebben ons leven beheerst zo'n 3/4 jaar voor de reis. We hebben toen bewust gekozen op een budgetmanier te leven, om zoveel mogelijk geld te besparen voor de reis.

Zo hebben we uitsluitend voedsel gegeten dat bij de supermarkten in de aanbieding was. CD en DVD verslavingen zijn accuut stopgezet. Korte afstanden met de fiets doen in plaats van de auto, geen tijdschriften, geen weekendjes weg, niet meer naar de bioscoop, niet meer uit. Ik moet zeggen dat we het daar soms erg moeilijk mee hebben gehad. Op een gegeven moment sloeg het door en werden we echte wrekken, met als doel een budget voor de reis.

Op een gegeven moment hebben we besloten om de obsessie stop te zetten en toch nog te genieten van het leven, binnen de grenzen.

Budget

Eigenlijk bestaat het reisbudget ruwweg uit drie delen: kosten voor vertrek, kosten van tickets, dagelijkse kosten.

1. Kosten voor vertrek

De kosten voor vertrek bestaan voornamelijk uit uitgaven aan reisbenodigdheden, verzekering en visa. Hier kan je je ook in vergissen. Een reisverzekering, vooral als je je baan opzegt, is toch ook al gemiddeld zo'n 500 euro per jaar. De Visa zijn op zich nog wel redelijk te doen. Visa zijn zo tussen de 40 a 70 euro, afhankelijk van het land. Maar als je veel landen zoals wij gaat bezoeken en je moet dit nogmaals keer 2 doen, dan tikt dat ook aardig aan. Gelukkig zijn wij ervaren backpackers, dus we hadden al onze reisbenodigheden paraat. Maar moet als je nog een backpackje wilt kopen, dan ben je zo rond de 150 euro kwijt.

2. Tickets

De tickets moet je veelal al voor vertrek kopen tenzij je er voor kiest om onderweg steeds tickets te kopen. We hebben besloten om alleen de tickets voor de Mongolië express te kopen. Voor de rest doen we alles per openbaar vervoer, zoals de trein, bus, boot.

3. dagelijks kosten

Het laatste deel van de kosten zijn de dagelijkse kosten die weer onder te verdelen zijn in: onderdak, eten & drinken, toerisme en vervoer. Uit ervaringen van andere reizigers, lonely planets en internetsites zijn we tot een dagbudget gekomen van zo'n 15-20 euro per persoon. Azië is in principe vrij goedkoop. Zo kan je in Thailand al een leuk hosteltje boeken voor 2 euro.

Verzekeringen voor een grote reis

Een goede verzekering is een eerste levensbehoefte als je onderweg bent want niets is zo frustrerend als halverwege je reis huiswaarts te moeten keren omdat een ziekenhuisopname of een botbreuk een groot gat in je budget heeft geslagen. Veel mensen hebben een doorlopende reisverzekering maar deze verzekeringen dekken meestal alleen maar reizen van maximaal 60 of 90 dagen, vandaar dat er speciale verzekeringen zijn voor globetrotters en avonturiers.

De volgende twee verzekeringsmaatschappijen hebben afhankelijk van je reisplannen en wensen voor wat betreft dekking en opties voor tussentijdse terugkomst of verzekering bij terugkomst een passende polis.

Elvia
JoHo Special ISIS

Zowel Elvia als JoHo bieden de mogelijkheid om ook alvast voor de eerste maanden na terugkomst een verzekering af te sluiten. Dit is erg de moeite waard omdat het vaak een aantal weken duurt voordat je weer verzekerd bent. Verder word ook bij vroegtijdige terugkomst door beide maatschappijen de teveel betaalde premie terugbetaald.

Wat laat je achter?

Abonnementen en lidmaatschappen
Het is handig om een lijst te maken van alle lidmaatschappen en abonnementen die je hebt zodat je die op tijd kunst stop zetten. Want kranten, tijdschriften, kortingskaarten, de telefoon gaan gewoon door terwijl jij de wereld rond crost. Meld je dus tijdig af zodat je geen geld betaald voor services die je toch niet kunt gebruiken.

Huis
Heb je een huis dan moet daar ook een beslissing over genomen worden. Je kunt natuurlijk de huur opzeggen of het huis verkopen maar als je dan terug komt moet je weer op zoek. Het huis leeg laten is vaak een erg dure optie omdat je dan met zowel de huur of hypotheek zit als de kosten van de reis. Wij hebben er voor gekozen om het huis onder te verhuren. We hebben nog geen hypotheek en onze huurbaas laat het toe dat wij ons appartementje kunnen onderverhuren. Wat dat betreft zitten we in Utrecht, met de grote woningnood onder jongeren, erg goed.

 

 

Wie zijn wij, Hoe komen we tot deze reis en wat zijn onze voorbereidingen. De hoofdpagina en ons reisverslag waar gaat de reis naar toe en wat zijn moeten we zien en doen! Een kleine collectie gemaakte foto's Plaats je opmerkingen, vragen of gewoon een leuke groet in ons gastenboek Hoe kom je in contact met ons!